Mobil Uyumlu Web Tasarım Nedir?

Web tasarım farklı teknolojilerin bir araya getirilerek, görsel ve işlevsel bakımdan düzgün çalışan web siteleri oluşturulmasıdır. Web tasarımlarında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunların en başında ise günümüz teknolojik şartlarında bir çok kullanıcının mobil cihazlar ile internete bağlanması sebebi ile, web sitemizin mobil uyumlu bir tasarıma sahip olmasıdır. Web tasarım hizmetlerinin fiyatlandırmaları ile ilgili detaylı bilgi edinmek için Web Tasarım Fiyatları Nasıl Belirlenir yazımızı inceleyebilirsiniz ve Mersin web tasarım hizmetlerimiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Web Tasarımında Mobil Uyumun Önemi

Mobil uyumlu tasarımlar web siteleri için artık vazgeçilmez bir hal almıştır. Web tasarım teknolojileri ile günümüzde mobil uyumlu olmayan web siteleri oldukça azalmıştır. Bir çok kuruluş web sitelerinin mobil uyumlu olması konusunda teşvik ve çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalardan en önemlisi elbette teknoloji devi Twitter'ın geliştirdiği ve kullanıma sunduğu Bootstrap kütüphanesidir. Bu kütüphane ile hazırlanmış tasarımlar mobil uyum konusunda son derece düzgün çalışmaktadır. Tasarımcıları oldukça zorlayan bir süreç olan mobil uyumlu web tasarımları Bootstrap kütüphanesi ile işleri oldukça kolaylaştırmıştır. Bootstrap ile web siteleri 12 eşit parçaya bölünebilmekte ve bu parçalar mobil uyumlu tasarımın temelini oluşturmaktadır.

Bootstrap kullanırken dikkat etmemiz en önemli noktalardan bir tanesi ise 12 eşit parçadan oluşan grid diye adlandırılan bölümlerin farklı ekran büyüklüklerinden nasıl görüneceğine karar vermektir. Mobil uyumlu tasarımlar için bir tablet ekranına göre tasarım yaparken tablet ekranını 12 ye bölmek bizim için oldukça kötü bir sonuç doğuracaktır. Bu nedenle tablet gibi büyüklükleri kısıtlı ekranlarda çalışırken 12 yerine, ekranı 2'ye bölmeyi tercih edebiliriz. Cep telefonları için ise ekranı bölümlere ayırmadan kullanmak, kullanıcı deneyimi açısından oldukça yararlı olacaktır.

Mobil Uyumlu Tasarım Arama Sonuçlarını Etkiler mi?

Dünyanın en güçlü arama motoru olan Google, arama sonuçlarında mobil uyumlu tasarımlara öncelik vereceğini açıkladıktan sonra bir çok tasarımcı Bootstrap kütüphanesi yardımı ile web sitelerini güncelleyip mobil uyumlu hale getirebildi. Mobil cihazlar olan telefon ve tabletler üzerinden görüntülenen ekranlar son derece küçük olduklarından geçmişte hazırlanan web siteleri bu ekranlara sığmıyordu. Bunun çözümü olarak normal boyutlarda ekranlarda ki yazı büyüklüklerini mobil cihazlara uygun olarak tasarlanması ihtiyacı duyulmuş ve ekranların çeşitli boyutlara göre yeniden kendini boyutlandırması amaçlanarak kullanıcıya daha iyi bir görüntü sunulması planlanmıştır.

Eğer web siteniz mobil uyumlu değilse, Google arama motoru sıralamalarında muhtemel olarak iyi bir yere sahip değilsinizdir. En önemlisi de web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların en az yarısının mobil cihazlardan internete bağlandığını ve web sitenizi bu cihazlar ile görüntülediklerinin unutmamak. Mobil cihazlarda başarılı bir web sitesi özellikle e-ticaret yapan firmalar için satış, diğer firmalar için ise kendilerinin tanıtma fırsatı sağlamaktadır. Bu nedenle web tasarımı yaptırırken, web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olmanız işleriniz için son derece önemlidir.

Kaynak : https://www.cagmedya.com/blog/mobil-uyumlu-web-tasarim-nedir

Yorumlar